top of page

Dražen Čular

drayen cular.png

Izv. prof. dr. sc. Dražen Čular, voditelj Laboratorija za primijenjenu fiziologiju, talente, sportske
sustave, tjelesnu aktivnost i zdravlje, zaposlenik je Kineziološkog fakulteta u Splitu od 2012. godine. Ravnatelj je Hrvatskog instituta za kineziologiju i sport od 2017. do 2021., prodekan za poslovanje i financije bio je od 2014. do 2018. te predstojnik Instituta za kineziologiju od 2015. do 2018. godine. Dužnost savjetnika dekana za razvoj i implementaciju suvremenih tehnologija KIFST-a obnašao je od 2013. do 2014. godine, a voditelj odsjeka Stručnih studija bio je od 2012. do 2013. Voditelj je dvaju istraživačkih projekata HRZZ-a, od kojih je najnoviji, prema odobrenim sredstvima, najveći kineziološki znanstveno-istraživački projekt (IP-02-2020-3366) od osnutka Hrvatske zaklade za znanost. Objavio je više od 100 znanstvenih i stručnih radova, od kojih je 30 publicirano u časopisima referenciranim Scopus & Web of Science bazama te je izlagač i pozvani predavač na brojnim međunarodnim znanstvenim kongresima i skupovima.

 

Autor je i voditelj više desetaka stručnih projekata i programa, autor 4 sveučilišna udžbenika, autor poglavlja na engleskom jeziku u knjizi međunarodnog izdavača Nova Science Publisher iz New Yorka (2017.) te autor prvog sveučilišnog udžbenika iz područja kineziologije na engleskom jeziku. 

Voditelj je prvog studija na Sveučilištu u Splitu koji se od 2013. provodi metodom učenja na daljinu. Od 2013. godine voditelj je projekta Izvoz znanja u kineziologiji, zdravlju i sportu koji je rezultirao internacionalizacijom rada Fakulteta i upisom stranih studenata na poslijediplomski doktorski studij kineziologije, prvi međunarodni združeni studij Sveučilišta u Splitu (u partnerstvu sa Sportskim sveučilištem Kaunas iz Litve) i stručni preddiplomski studij za trenere stolnog tenisa koji se provodi u suradnji sa Svjetskom (ITTF) i Europskom (ETU) stolnoteniskom federacijom. Od 2017. do 2019. godine član je radnog tijela Središnjeg državnog ureda za šport Vlade RH, za izradu Nacionalnog programa sporta. Od 2019. član je Nacionalnog vijeća za sport. Učitelj je rolanja Koturaljkaškog saveza Hrvatske, voditelj skijanja Hrvatskog zbora učitelja i trenera sportova na snijegu te sportski penjač. Internacionalni je instruktor taekwondoa, nositelj crnog pojasa 5. dan, licencirani trener i ispitivač za zvanja Hrvatskog taekwondo saveza. Osnivač je više sportskih klubova i udruga, dugogodišnji član skupštine i IO-a Splitskog saveza športova, Hrvatskog olimpijskog odbora (2016. - 2020.) i skupštine klastera personalne medicine Agencije za investicije i konkurentnost.
Utemeljitelj je i voditelj mlade reprezentacije RH u sportskom penjanju, prvi izbornik parataekwondo reprezentacije RH.


Osvajač je brojnih medalja u različitim sportskim disciplinama te kategorizirani sportaš Hrvatskog olimpijskog odbora. Dobitnik je: Priznanja Sveučilišta u Splitu (2018.) za iznimna znanstvena postignuća i međunarodnu prepoznatljivost u području društvenih znanosti; Priznanja Sveučilišta u Splitu za osobni doprinos u izradi Strategije razvoja Urbane aglomeracije Split - poglavlje Sport i
tjelesna aktivnost korisni za zdravlje; Priznanja Ministarstva kulture i sporta države Israel (2018.) za suradnju u području znanosti i sporta; Priznanja European Budo Council za doprinos u edukaciji i razvoju borilačkih sportova (2007.); Priznanja KIFST za postignute rezultate na Olimpijskim igrama (2012.) te Priznanja za izniman doprinos razvoju borilačkih vještina - primljen u Atrium Hall of fame of Martial arts i World Taekwondo Hall of Fame (2015.).


Kao sudionik Domovinskog rata (postrojba za posebne namjene BATT Split) odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata (1990. - 1992.).

bottom of page